Aku suka pada apa yang aku buat, tapi…

December 6, 2007 at 12:33 am Leave a comment

Aku suka sangat pada keje aku ni. Aku sayang pada keje aku ni hingga kn aku dapat tawaran lain ke bidang yg bergaji lebih bagus pun aku tk layan. Aku suka pada ape yg aku buat skarang ni. Ini la impian aku selama ni. Ingin menjadi seorang programmer. Orang kata keje ni leceh, memeningkan, tak reti, susah, mcm2 la. Tp aku suka pada kerja ni. Aku mmg nk buat keje2 mcm ni. Aku suka belajar benda2 baru. Aku suka explore mcm2. Aku suka tengok hasil keje aku. Aku suka orang bagi idea yang membina pada hasil keje aku supaya aku dapat merubah ia menjadi lebih baik. Pendek kata aku suka buat programming. Tapi dengan kata lain jugak aku tk la sepandai mana dalam bidang ni. Masih banyak benda yang harus aku belajar. Masih banyak benda yang perlu aku kejar. Tapi berbaloi ke kalo aku keje bersusah payah, belajar pun bersusah payah tapi gaji tk seberapa. Mmg la yg paling penting ade passion pada keje tp kalo gaji tk seberapa dan benefits pun kurang terasa diri ni bekerja tak dihargai. Mmg la aku kerja untuk kepuasan diri. Tapi kalo bole tu orang kata sambil menyelam minum air. Kalo boleh kepuasan bekerja dapat dan gaji pun puas hati. Yela, kalo nk ikutkn byk mane gaji pun manusia ni tk penah nk rasa cukup. Tapi pada aku aku cukup untuk bagi mak bapak skit, byr duit keter, bayar duit rumah, duit utk brg2 dapur, byr insurans bulan2, blanje seharian dan buat simpan skit utk kawin. Cukup la. bukan nk mintak supaya keje jd kaya raya.

Aku suka keje kat company skarang ni. Keje mencabar, boleh timba byk pengalaman, boleh blaja mcm2 perkara. Programming pun tkde la buat PHP je. Ade gak involve buat mobile cam .net dan j2me kat blackberry. Itu yang aku suka. Tapi kalo nak dibandingkan dgn beban kerja dgn gj rs nk keje pun tk semangat. Tu sbb kdg2 buat keje pun mls2. Aku slalu je dtg awal ke opis, slalu balik lmbt ke rumah. Kalo tk siapkn keje aku browse2 kat google cari tutorial atau tips2 baru supaya dapat menambah lagi ilmu didada(cheeewah!). Tapi biler dapat letter of confirmation hr tu rs kecewa, rs tertipu pun ade… Igtkn dh confirm ade la naik gj. Rupa2nya confirm potong epf je. Siot tul. Makin sikit la gj. Tkde ke tempat keje yang meghargai pekerja2 mereka yg btul2 nk keje, yang btul2 ade rasa nk majukan diri mereka?
Baru2 ni FAMA ade gak tawarkan aku keje dgn diorang. Buat PHP dan jaga sistem yang sedia ada. Jawatan Pegawai Hal Ehwal Ekonomi. Tapi keje buat programming untuk bahagian pemasaran FAMA. Gaji boleh tahan. Biasa la pegawai2 gomen skang kan dh naik gaji. Tapi kalo aku pikir2 balik, kalo aku terima nnt aku kerja buat php je, maintain sistem yang sedia ada dan kalo ade sebarang penambahan dh tentu aku la orang yang diorang akan cari dulu. Jawatan plak bukan Pegawai Teknologi Maklumat ke tp Pegawai Hal ehwal ekonomi. Kalo keje programming dh settle, dh tkde keje sangat dh tentu aku perlu buat paper work yang aku benci. Cukup tk minat aku nk buat keje2 paperwork ni. Tak larat nak menaip. Sedangkan nk update blog ni pun aku malas. Ni kan la plak nk kejekan paperwork. Pergh, tk mau. Tambahan plak dh tentu aku susah nk explore byk perkara dlm bidang programming. Akhirnya aku hanya pakar dalam satu perkara je yang lama kelamaan mungkin satu hari nnt orang dh tk pki lg. Yela, bidang IT ni kan masih lagi berkembang. The learning curve is still there. Sebab tu la aku tk rasa teruja nk masuk keje dengan FAMA.
Aku rasa ade syarikat2 diluar sana yang akan lebih menghargai aku bekerja dengan mereka. Insyaallah. Aku akan terus mencari.

Advertisements

Entry filed under: work.

Marie Digby (Dah la suara sedap, cun plak tu) Citer Best

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


December 2007
M T W T F S S
« Nov   Jan »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

RSS Harian Metro

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

RSS Berita Harian

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

RSS Programming Articles

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

Recent Posts

Blog Stats

  • 5,329 hits

%d bloggers like this: