Archive for December, 2007

Brain Teaser

This quiz is supposed to have been written by Einstein. He said that 98% of the people in the world cannot solve the quiz. Could you be among the other 2%?

  • There are 5 houses, each is a different colour
  • In each house lives a person of a different nationality.
  • These 5 owners all drink a certain beverage, smoke a certain brand of cigar and keep a certain pet.
  • No owner has the same pet, smokes the same brand of cigar or drinks the same drink as another owner.


1: The Briton lives in a red house.
2: The Swede keeps dogs as pets
3: The Dane drinks tea
4: The green house is on the left of the white house (they are also next door to each other)
5: The green house owner drinks coffee
6: The person who smokes Pall Mall rears birds
7: The owner of the yellow house smokes Dunhill
8: The man living in the house right in the center drinks milk
9: The Norwegian lives in the first house
10: The man who smokes Blend lives next to the one who keeps cats
11: The man who keeps horses lives next to the man who smokes Dunhill
12: The owner who smokes Blue Master drinks beer
13: The German smokes Prince
14: The Norwegian lives next to the blue house
15: The man who smokes Blend has a neighbor who drinks water.

The question is: WHO KEEPS FISH?

The answer:

9: The Norwegian lives in the first house

 
1
2
3
4
5
Colour          
Man Norwegian        
Pet          
Smoke          
Drink          

14: The Norwegian lives next to the blue house

 
1
2
3
4
5
Colour   Blue      
Man Norwegian        
Pet          
Smoke          
Drink          

8: The man living in the house right in the centre drinks milk

 
1
2
3
4
5
Colour   Blue      
Man Norwegian        
Pet          
Smoke          
Drink     Milk    

4: The green house is on the left of the white house (they are also next door to each other)
5: The green house owner drinks coffee

 
1
2
3
4
5
Colour   Blue   Green White
Man Norwegian        
Pet          
Smoke          
Drink     Milk Coffee  

(Note – Since House 2 we already know is blue, and the green and white house are next to each other, they must be 3 and 4 OR 4 and 5. However the owner of House 3 drinks milk. So 4 must be the Green House and 5 must be the White House)

1: The Briton lives in a red house.

 
1
2
3
4
5
Colour   Blue Red Green White
Man Norwegian   Briton    
Pet          
Smoke          
Drink     Milk Coffee  

7: The owner of the yellow house smokes Dunhill

 
1
2
3
4
5
Colour Yellow Blue Red Green White
Man Norwegian   Briton    
Pet          
Smoke Dunhill        
Drink     Milk Coffee  

11: The man who keeps horses lives next to the man who smokes Dunhill

 
1
2
3
4
5
Colour Yellow Blue Red Green White
Man Norwegian   Briton    
Pet   Horses      
Smoke Dunhill        
Drink     Milk Coffee  

3: The Dane drinks tea
12: The owner who smokes Blue Master drinks beer
15: The man who smokes Blend has a neighbor who drinks water

 
1
2
3
4
5
Colour Yellow Blue Red Green White
Man Norwegian Dane Briton    
Pet   Horses      
Smoke Dunhill Blend     Blue Master
Drink Water Tea Milk Coffee Beer

(OK – here is where we get all the drinks sorted out. The Dane could be 2 or 5. The person who smokes Blue Master could also be 2 or 5. However the Dane can’t be 5, otherwise House 2 would be the Blue Master smoker and beer drinker, which would only leave House 1 for the water drinking neighbour; this doesn’t work, since this would now make House 2 the Blend smoker. So the Dane is in House 2, etc)

13: The German smokes Prince

 
1
2
3
4
5
Colour Yellow Blue Red Green White
Man Norwegian Dane Briton German  
Pet   Horses      
Smoke Dunhill Blend   Prince Blue Master
Drink Water Tea Milk Coffee Beer

2: The Swede keeps dogs as pets

 
1
2
3
4
5
Colour Yellow Blue Red Green White
Man Norwegian Dane Briton German Swede
Pet   Horses     Dogs
Smoke Dunhill Blend   Prince Blue Master
Drink Water Tea Milk Coffee Beer

6: The person who smokes Pall Mall rears birds

 
1
2
3
4
5
Colour Yellow Blue Red Green White
Man Norwegian Dane Briton German Swede
Pet   Horses Birds   Dogs
Smoke Dunhill Blend Pall Mall Prince Blue Master
Drink Water Tea Milk Coffee Beer

10: The man who smokes Blend lives next to the one who keeps cats

 
1
2
3
4
5
Colour Yellow Blue Red Green White
Man Norwegian Dane Briton German Swede
Pet Cats Horses Birds   Dogs
Smoke Dunhill Blend Pall Mall Prince Blue Master
Drink Water Tea Milk Coffee Beer

Which only leaves one gap.

Who keeps Fish? The German.

December 6, 2007 at 12:53 am Leave a comment

Citer Best

Alhikayat, dalam sebuah hutan ada seekor badak sumbu dan seekor monyet. Mereka ni memang tak pernah baik, selalu jer bertengkar.. Pada suatu hari, sedang mereka bertengkar, mereka terjumpa sebuah pelita ajaib. Dipendekkan cerita, setelah digosok (jangan tak gosok), keluarlah seorang jin. Jin itu setuju untuk mengabulkan tiga permintaan bagi kedua2 menatang itu.
Permintaan 1 Badak : Saya mau semua badak sumbu di dalam hutan ini adalah betina, kecuali saya… hehe.
Permintaan 1 Monyet : Saya mau sebuah motor Harley Davidson.
Jin tu kelip mata, bling… semua badak lain kat situ jadi betina, pastu ada sebuah Harley Davidson 1300cc warna hitam.
Permintaan 2 badak : Saya mau semua badak sumbu kat negeri pahang ni betina kecuali saya.. hehe.
Permintaan 2 monyet : Saya mau jaket kulit hitam dengan helmet Shoei.
Jin tu kelip mata lagi, bling… semua badak di pahang dah jadi betina, dan monyet tu pun dapat barang2 mat motornya tu.. Lepas tu jin tu kata ” Ini permintaan terakhir kamu, pikirlah dengan baik2″ Badak tu pikir sejenak lepas tu kata ” Saya mau semua badak sumbu kat Malaysia ni betina yang cun melencun ghilerrr… kecuali saya”. Jin tu pun kelipkan mata and then bling… maka tinggallah badak tu satu2nya badak jantan satu Malaya nihh.. “Hah monyet, awak nak apa pulak.. kasut boot kulit ke?” tanya jin. Monyet tu memakai helmetnya, naik atas motor Harleynya, start enjin, kemudian melihat pada badak yang tersengih lebarr tu, “Saya mau badak tu jadi GAY” Jin tu pun kelipkan mata, bling… . Maka meraunglah badak sumbu tu. sepuas2nya.. “Mana aku nak cari badak jantan ni nyah… ish.. tak kuaassa nyah”

December 6, 2007 at 12:45 am 1 comment

Aku suka pada apa yang aku buat, tapi…

Aku suka sangat pada keje aku ni. Aku sayang pada keje aku ni hingga kn aku dapat tawaran lain ke bidang yg bergaji lebih bagus pun aku tk layan. Aku suka pada ape yg aku buat skarang ni. Ini la impian aku selama ni. Ingin menjadi seorang programmer. Orang kata keje ni leceh, memeningkan, tak reti, susah, mcm2 la. Tp aku suka pada kerja ni. Aku mmg nk buat keje2 mcm ni. Aku suka belajar benda2 baru. Aku suka explore mcm2. Aku suka tengok hasil keje aku. Aku suka orang bagi idea yang membina pada hasil keje aku supaya aku dapat merubah ia menjadi lebih baik. Pendek kata aku suka buat programming. Tapi dengan kata lain jugak aku tk la sepandai mana dalam bidang ni. Masih banyak benda yang harus aku belajar. Masih banyak benda yang perlu aku kejar. Tapi berbaloi ke kalo aku keje bersusah payah, belajar pun bersusah payah tapi gaji tk seberapa. Mmg la yg paling penting ade passion pada keje tp kalo gaji tk seberapa dan benefits pun kurang terasa diri ni bekerja tak dihargai. Mmg la aku kerja untuk kepuasan diri. Tapi kalo bole tu orang kata sambil menyelam minum air. Kalo boleh kepuasan bekerja dapat dan gaji pun puas hati. Yela, kalo nk ikutkn byk mane gaji pun manusia ni tk penah nk rasa cukup. Tapi pada aku aku cukup untuk bagi mak bapak skit, byr duit keter, bayar duit rumah, duit utk brg2 dapur, byr insurans bulan2, blanje seharian dan buat simpan skit utk kawin. Cukup la. bukan nk mintak supaya keje jd kaya raya.

Aku suka keje kat company skarang ni. Keje mencabar, boleh timba byk pengalaman, boleh blaja mcm2 perkara. Programming pun tkde la buat PHP je. Ade gak involve buat mobile cam .net dan j2me kat blackberry. Itu yang aku suka. Tapi kalo nak dibandingkan dgn beban kerja dgn gj rs nk keje pun tk semangat. Tu sbb kdg2 buat keje pun mls2. Aku slalu je dtg awal ke opis, slalu balik lmbt ke rumah. Kalo tk siapkn keje aku browse2 kat google cari tutorial atau tips2 baru supaya dapat menambah lagi ilmu didada(cheeewah!). Tapi biler dapat letter of confirmation hr tu rs kecewa, rs tertipu pun ade… Igtkn dh confirm ade la naik gj. Rupa2nya confirm potong epf je. Siot tul. Makin sikit la gj. Tkde ke tempat keje yang meghargai pekerja2 mereka yg btul2 nk keje, yang btul2 ade rasa nk majukan diri mereka?
Baru2 ni FAMA ade gak tawarkan aku keje dgn diorang. Buat PHP dan jaga sistem yang sedia ada. Jawatan Pegawai Hal Ehwal Ekonomi. Tapi keje buat programming untuk bahagian pemasaran FAMA. Gaji boleh tahan. Biasa la pegawai2 gomen skang kan dh naik gaji. Tapi kalo aku pikir2 balik, kalo aku terima nnt aku kerja buat php je, maintain sistem yang sedia ada dan kalo ade sebarang penambahan dh tentu aku la orang yang diorang akan cari dulu. Jawatan plak bukan Pegawai Teknologi Maklumat ke tp Pegawai Hal ehwal ekonomi. Kalo keje programming dh settle, dh tkde keje sangat dh tentu aku perlu buat paper work yang aku benci. Cukup tk minat aku nk buat keje2 paperwork ni. Tak larat nak menaip. Sedangkan nk update blog ni pun aku malas. Ni kan la plak nk kejekan paperwork. Pergh, tk mau. Tambahan plak dh tentu aku susah nk explore byk perkara dlm bidang programming. Akhirnya aku hanya pakar dalam satu perkara je yang lama kelamaan mungkin satu hari nnt orang dh tk pki lg. Yela, bidang IT ni kan masih lagi berkembang. The learning curve is still there. Sebab tu la aku tk rasa teruja nk masuk keje dengan FAMA.
Aku rasa ade syarikat2 diluar sana yang akan lebih menghargai aku bekerja dengan mereka. Insyaallah. Aku akan terus mencari.

December 6, 2007 at 12:33 am Leave a comment


December 2007
M T W T F S S
« Nov   Jan »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

RSS Harian Metro

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

RSS Berita Harian

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

RSS Programming Articles

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

Recent Posts

Blog Stats

  • 5,328 hits